Zorgverzekering opzeggen en overstappen

Van zorgverzekering overstappen is een stap die vaak de moeite waard is. Elke zorgverzekering werkt net een klein beetje anders, maar dat beseft niet iedereen. Je huidige zorgverzekering opzeggen kan je heel wat geld besparen wanneer je een verzekering kiest die past bij jouw medische en financiële situatie. Vaak krijg je bij het overstappen van zorgverzekering ook een cadeau van je nieuwe verzekeraar. Handig meegenomen dus!

Voordat je de zorgverzekering opzegt

Wil je van zorgverzekering overstappen, dan zijn er wel enkele praktische dingen waar je op moet letten. Veel mensen vragen zich bijvoorbeeld af tot wanneer overstappen van zorgverzekering mogelijk is. Het is maar één keer per jaar mogelijk om van zorgverzekering te veranderen. Je kan van zorgverzekering overstappen tot 1 februari ieder jaar, maar je moet je vorige zorgverzekering wel opzeggen voor 1 januari. Wil je in 2014 van zorgverzekering overstappen voor het volgende jaar, dan moet je er dus snel bij zijn. Je huidige zorgverzekering moet opgezegd worden voor 1 januari 2015 en je nieuwe zorgverzekering moet afgesloten zijn voor 1 februari 2015.

Er zijn wel enkele uitzonderingen waarbij je zorgverzekering kan opzeggen na 1 januari, bijvoorbeeld bij scheidingen waardoor de verzekeringssituatie plots kan veranderen, maar ook voor militairen die uit dienst treden, buitenlanders die in Nederland komen wonen en kinderen die meerderjarig worden gelden uitzonderingen.

Overstappen naar andere zorgverzekeraar

Je zorgverzekering opzeggen doe je met een brief aan je huidige zorgverzekeraar. Vaak kan het ook online. Dit moet je doen voor 1 januari tenzij je binnen bovengenoemde uitzonderingen valt. De zorgverzekering opzeggen is trouwens niet altijd het gevolg van een overstap. Ook bij een emigratie moet je de zorgverzekering opzeggen. Je zegt je zorgverzekering op voor je vertrek naar het buitenland, zodat je al dat papierwerk niet met je verhuizing hoeft te combineren. Sommige mensen kiezen voor een tijdelijke expat-verzekering totdat ze volledig gevestigd zijn in het buitenland, maar die keuze ligt in de handen van de verzekerde zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *