Waarom is een zorgverzekering nodig?

De zorgverzekering is in Nederland verplicht. Sommige mensen stellen zich weleens de vraag waarom dit zo is. Waarom betalen we voor allerlei zorgkosten die we eigenlijk niet nodig hebben? Veel mensen die kerngezond zijn vragen zich af waarom ze een behoorlijk deel van hun inkomen moeten afstaan aan een verzekeraar die ze eigenlijk niet nodig hebben.

 

Het antwoord

Er is een heel eenvoudig antwoord op de vraag “Waarom is een zorgverzekering nodig?” en dat antwoord luidt: “Omdat het zo in de wet staat.” Een kritische geest zal daar echter geen genoegen mee nemen, en dus moeten we wat dieper gaan.

In de eerste plaats berust de verplichting tot verzekering op een gevoel van solidariteit. Probeer jouw bijdrage aan de zorgverzekering niet te zien als jouw persoonlijk betaling voor een dienst of een product zoals je dat bij de supermarkt zou doen, maar eerder als een steentje dat je bijdraagt tot het collectieve welzijn van alle Nederlanders. Met het geld dat jij betaalt, zullen immers veel andere mensen geholpen worden. Mochten zorgverzekeringen niet verplicht zijn, dan zouden onverzekerde mensen met ernstige ziektes zich wellicht blauw betalen aan de medische kosten (zoals in de Verenigde Staten niet zelden het geval is). Dat soort nachtmerrie-situaties heb je in Nederland niet, en dat is simpelweg omdat er een wet is die zegt dat iedereen zijn steentje moet bijdragen aan de zorg die alle inwoners van het land nodig hebben.

Bovendien, zelfs wanneer je op dit moment in je leven niet erg veel “krijgt” van je zorgverzekering, simpelweg omdat je kerngezond bent, wil dit niet zeggen dat het altijd zo zal blijven. Tijdens een lange periode van ziekenhuisopnames of ziektes mag men blij zijn met een zorgverzekering, het alternatief kan een dure kostenpost worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *